Τι είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP);

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Στην τέχνη της προσωπικής ανάπτυξης υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν στον δρόμο προς την προσωπική σου εξύψωση. Ένα από αυτά και ίσως από τα πιο γνωστά είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP). 

Τι είναι όμως ο NLP και γιατί είναι τόσο αποδοτικός ανεξάρτητα το που θα χρησιμοποιηθεί; Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι ένα εργαλείο και ασχολείται με το πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι σε διαφορετικούς τομείς ενασχόλησης επιτυγχάνουν απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα και πως οι αποτελεσματικές σκέψεις και τα πρότυπα συμπεριφοράς του μπορούν να αντιγραφούν. Ένας άλλος τομέας που ασχολείται είναι αυτός των σκέψεων. Μας δείχνει πως να έχουμε έλεγχο στον  εγκέφαλό μας όταν σκεφτόμαστε, καθώς και την επίδραση των σκέψεων τόσο στην δική μας συμπεριφορά αλλά και στων ανθρώπων γύρω μας. Επίσης μας προτρέπει στο μοτίβο σκέψης που μας προτρέπει στο να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Πώς ξεκίνησε ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός;

Η ανακάλυψη του νευρογλωσσικό προγραμματισμό ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η ιστορία ξεκίνησε από τον γλωσσολόγο Τζον Γκρίντερ και τον μαθηματικό ψυχοθεραπευτή Ρίτσαρντ Μπάντλερ, που μελέτησαν τις μεθόδους τριών κορυφαίων ψυχοθεραπευτών που έδιναν την δυνατότητα να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά. 

H επιρροή του νευρογλωσσικού προγραμματισμού επεκτάθηκε πολύ γρήγορα κατακτώντας πληθώρα οπαδών σε όλο το κόσμο. Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στα σπορ, στις επιχειρήσεις αλλά και στην προσωπική ανάπτυξη. Καλύπτει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων το οποίο συνεχώς μεγεθύνεται. Αυτό συμβαίνει καθώς οι προσεγγίσεις για την επιτυχία καθώς και η πραγματικότητα που συλλαμβάνει έχουν τεράστια πρακτική επίδραση.  

Τι σημαίνει όμως νευρογλωσσικός προγραμματισμός;

Αναλύοντας τον όρο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός βρίσκουμε τρία σημεία προς ανάλυση. Το πρώτο συνθετικό αναφέρεται στη νευρική υπόσταση της ακοής, της όρασης, της αφής και της όσφρησης, δηλαδή των αισθήσεων που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός για να σκεφτεί και να φιλτράρει τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Η έννοια γλωσσικός αναφέρεται σε δύο τομείς. Πρωτίστως, αφορά την επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους. Η δεύτερη έννοια αναφέρεται στην οργάνωση και στην έκφραση των σκέψεών μας. Τέλος, η λέξη προγραμματισμός περιλαμβάνει την διαδικασία που μπορούμε να προγραμματίσουμε τις προσωπικές μας σκέψεις και συμπεριφορές.

Αξιώματα NLP

Όπως και κάθε άλλη επιστήμη, ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός έχει τις δικές του αρχές.

Ο χάρτης δεν απεικονίζει την ίδια περιοχή

Το αξίωμα αυτό αναφέρεται κυρίως στον τρόπο ερμηνείας των πραγμάτων. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα βασίζεται στις δικές μας προσωπικές εμπειρίες και πεποιθήσεις. Οι πεποιθήσεις και οι εμπειρίες είναι στοιχεία του προσωπικού χάρτη μας. Ο χάρτης μας, όμως, διαφέρει με τους χάρτες των άλλων ανθρώπων, καθώς αυτοί βασίζονται σε ένα διαφορετικό σύνολο εμπειριών και πεποιθήσεων. Αυτό μας οδηγεί σε διαφορετικές ερμηνείες συμβάντων-περιοχών. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι ο καθένας έχει τον δικό του υποκειμενικό χάρτη για μια συγκεκριμένη περιοχή.

Πίσω από κάθε συμπεριφορά υπάρχει πάντα μια θετική πρόθεση

Στις ζωές μας, αυτά που κάνουμε και αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε είναι διαφορετικά για τον καθένα. Πίσω από οποιαδήποτε πράξη μας, υπάρχει πάντα μια θετική ερμηνεία. Είναι πολύ πιθανό ο περίγυρος να μην μπορεί να αναγνωρίσει αυτή την ερμηνεία. Αυτό, όμως, δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί από την στιγμή που μπορούμε να την αναγνωρίσουμε εμείς.

Η πολλαπλότητα των επιλογών είναι καλύτερη από την έλλειψή τους

Σύμφωνα με τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό, η ευχέρεια των επιλογών μας οδηγεί σε μεγαλύτερη ελευθερία δράσης, η οποία με τη σειρά αυξάνει τις πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Ένας από τους στόχους του νευρογλωσσικού προγραμματισμού είναι η διεύρυνση των επιλογών και των ιδεών. Ο ιδανικός αριθμός επιλογών για την επίτευξη των στόχων σας είναι τρεις ή περισσότερες, ώστε να δημιουργείται μεγαλύτερη ελευθερίας δράση.

Η προσωπική ανάπτυξη δεν σταματάει και ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.